Erkende VLABEL schatting

Neem geen risico’s als je een vastgoedwaarde aan de fiscus moet doorgeven. Kies voor maximale gemoedsrust met een officiële, erkende en bindende VLABEL schatting.

Wat is een VLABEL schatting?

Een VLABEL schatting is een officiële waardebepaling van onroerende goederen specifiek bedoeld voor de Vlaamse Belastingdienst. Het is met andere woorden een pro fisco schatting. Deze onafhankelijke vastgoedschatting gebruikt de fiscus als basis om verschuldigde belastingen op onroerende goederen (bv. erfbelasting of successierechten) te bepalen.

Omdat erkende VLABEL schatters bepaalde kwaliteitsvereisten en normvoorwaarden respecteren (bv. gedetailleerd schattingsverslag), aanvaardt de Vlaamse Belastingdienst de opgegeven vastgoedwaarde als realistisch, bindend en definitief.

Voor wie?

Voor welke aangiftes?

Niet verplicht, wel verstandig

In principe mag je zelf de waarde van je onroerende goederen aan de fiscus doorgeven, alleen is dat niet zonder gevaar. Is je bedrag te hoog, dan betaal je te veel belastingen. Schat je te laag, dan riskeer je controles én fikse boetes. 

Neem liever geen onnodige risico’s en schakel een professioneel vastgoedschatter van erkendschatterexpert.be in voor een realistische en gemotiveerde waardebepaling die de fiscus als realistisch, bindend en definitief beschouwt.

Hoeveel kost een VLABEL schatting?

De prijs voor VLABEL schattingen hangt af van verschillende factoren zoals ligging, grootte van het pand en complexiteit van het dossier. Bij erkendschatterexpert.be bevestigen we steeds vooraf hoeveel je VLABEL schatting kost zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

We rekenen steeds met transparante en forfaitaire all-in tarieven waarin één plaatsbezoek in de ruime regio Antwerpen en een uitgebreid schattingsverslag standaard inbegrepen zijn. Het VLABEL schattingsverslag mag je vervolgens uiterlijk binnen de twee weken in je mailbox verwachten.

Om je nu al een eerste idee te geven van onze VLABEL schatting prijzen:

Voordelen van een erkende VLABEL schatting

Bindende schatting

Hoe zeker ben je van je zelf berekende waardebepaling? Kan je dat bedrag en je berekeningsmethode ook staven met argumenten? Met een externe en erkende VLABEL schatter ben je écht gerust, want de Vlaamse Belastingdienst beschouwt waardebepalingen door erkende VLABEL schatters als realistisch, bindend en definitief.

Snel geregeld, zonder gedoe

Bij erkendschatterexpert.be leveren we doorgaans al binnen de 14 werkdagen een gedetailleerd VLABEL verslag af. Zo heb jij voldoende tijd om je fiscale aangiftes binnen de wettelijke termijnen in te dienen. Ook de administratieve doorlooptijd van je dossier bij de fiscus is meestal iets korter dan wanneer je zelf je vastgoed waardeert.

Gemotiveerd verslag

Bij elke officiële VLABEL schatting ontvang je een gedetailleerd schattingsverslag dat aan de opgelegde vormvereisten voldoet. Het bevat onder meer een uitgebreide beschrijving van het goed, toelichting bij de toegepaste rekenmethodes en vergelijkende marktanalyses. Dit verslag komt ook nadien nog van pas. Bijvoorbeeld om kandidaat-kopers te overtuigen en om een correcte verkoopprijs te bepalen.

Laat je VLABEL schatting meermaals renderen

Een huis erven en die woning daarna verkopen? De VLABEL schatting is in eerste instantie bepalend voor de erfbelasting, maar nadien ook een waardevol instrument voor een vlotte verkoop. Zo gidsen de vermelde vastgoedwaardes je bij je keuze qua verkoopmethode en bij het bepalen van een realistische verkoopprijs. Kies je voor een klassieke verkoop gebaseerd op de venale waarde of was je aangenaam verrast door de geschatte waarde bij openbare verkoop?

Je hebt ook meteen een gedetailleerde beschrijving van het pand en haar troeven binnen handbereik om kandidaat-kopers te informeren én te overtuigen.

De fiscus berekent de verschuldigde belastingen op de venale waarde (i.e. verkoopwaarde in normale markomstandigheden), maar een VLABEL schattingsverslag vermeldt ook andere bedragen die erg interessant zijn als je met je (ex-)partner, bank of verzekeringsmaatschappij wil (her)onderhandelen. Hoe zeker ben je dat je niet te veel betaalt voor je verzekering, overname of hypotheek?

Alleen professionele en ervaren vastgoedexperten krijgen het vertrouwen van de fiscus en mogen erkend VLABEL-schatter worden. Dat zegt veel over de kwaliteit en de betrouwbaarheid van je schattingsverslag. Over de expertise van de vastgoedschatter en/of de vorm van het verslag zijn alle betrokken partijen het dus vast snel eens, waardoor jullie nog sneller een globaal akkoord bereiken.

  • grondwaarde (zonder bebouwing)
  • constructiewaarde (prijs van de afgewerkte woning inclusief alle kosten)
  • nieuwbouwwaarde of verzekerbare waarde (kostprijs als je dezelfde woning opnieuw zou bouwen met gelijkaardige afwerking)
  • waarde bij vrijwillige openbare verkoop of gedwongen verkoopwaarde

Meer weten of meteen aan de slag?

Vertel ons aub eerst iets meer over je pand en de reden voor je VLABEL waardebepaling. Wij bezorgen je met plezier meer informatie en een vrijblijvend prijsvoorstel.